Haberler
Dil Bilim
Turk Dili
Yazım Kılavuzu
Kaynakça
Özetle

Destekleyenler

Ekmek Teknesi

Destekçilerimiz

Ses, Harf ve Alfabe

Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda meydana getirdiği titreşime ses denir. Ses, dili oluşturan en küçük birimdir. Ses, söylenilen, ağızdan çıkan, işitilen en küçük dil birlikleridir. Bu sesleri yazıya geçirmek için bir takım işaretler kullanmak gerekir. İşte bu işaretlere de harf denir. O halde harf sesin yazıdaki karşılığıdır.

Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Bir dil, çeşitli zamanlarda ve çeşitli sebeplerle birden fazla alfabe kullanabilir. Çünkü harflerin sadece simgesel değerleri vardır. Bir ses farklı alfabelerdeki farklı harflerle işaret edilebilir. Mesela şu an millî Latin alfabemizde “k” harfinin ses değeri olarak karşılığı harf inkılâbından evvel Arap alfabesinden olan “ﻖ” harfi ile karşılanırdı.

Türkler tarihte birbirinden çok farklı ve sayıca çok fazla alfabe kullanmışlardır. Bu alfabelere bakmak için “Türklerin kullandıkları alfabeler” yazımızı okuyabilirsiniz.

Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun ile kabul edilmiştir. Bu Kanun’a göre, Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.*

Türk alfabesindeki harflerin sıra sayıları, adları, kitap ve el yazısı biçimleri ile kodları** aşağıda belirtilmiştir:

ekle bunu

* Kanun’da önce “i” sonra “ı” belirtilmişse de yaygın ve yerleşmiş olan sıraya göre önce “ı” sonra “i” gelmektedir.

** Türk Kodlama Sistemi, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak TDK İmla Kılavuzu Çalışma Grubu tarafından 8 Ocak 2004 günü belirlenmiş ve TSE tarafından Nisan 2005/TS 13148 numaralı belge ile ölçünlü (standart) hâle getirilmiştir.

Okuduğunuz bu yazı o kadar beğenildi ki, bugün 1 kez, toplamda ise 1 kez okunmuştur.

Paylaşmak Güzeldir!

Kategori: Dil bilgisi Yazım Kuralları , Etiketler: , , , , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir